Czy kiedykolwiek znałeś kogoś, kto nigdy nie nitkuje zębów, je dużo słodyczy, a mimo to prawie nigdy nie dostaje ubytków? Są też osoby, które mają doskonałe nawyki w zakresie higieny jamy ustnej, a mimo to nieustannie potrzebują uzupełniającej opieki stomatologicznej. Przyczyną takich rozbieżności może być genetyka. W rzeczywistości, genetyka może stanowić aż 60% ryzyka wystąpienia problemów stomatologicznych u danej osoby. Jak wyjaśnia endodonta, istnieje kilka sposobów, w jakie Twoje DNA może określać Twoją podatność na próchnicę zębów.

 

PREFERENCJE W ZAKRESIE SŁODYCZY

Wiele osób nie może sobie pozwolić na wystarczającą ilość cukru. Bez względu na to, czy popijają napoje gazowane, liżą rożek lodów, czy objadają się słodyczami, takie zachowanie może być czymś więcej niż tylko wyuczonym nawykiem. Często genetyka decyduje o tym, jak bardzo ludzie są skłonni kochać słodycze. I oczywiście, im bardziej pociągają Cię słodkie produkty, tym bardziej prawdopodobne jest, że rozwinie się u Ciebie próchnica zębów.

ZDOLNOŚĆ SMAKOWA

Niektórzy ludzie mają genetycznie zakodowaną zdolność do rozkoszowania się szerokim spektrum różnych smaków, podczas gdy inni są z natury "wybrednymi zjadaczami". Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy potrafią cieszyć się subtelnościami wielu smaków, są mniej narażeni na próchnicę zębów. Może to wynikać z faktu, że osoby te rzadziej jedzą dużo słodkich smakołyków, ale dokładny związek między zdolnością smakową a zdrowiem zębów wymaga dalszych badań.

zęby

SZKLIWO ZĘBÓW

Szkliwo zębów jest najtwardszą substancją w ludzkim organizmie. Niestety, u niektórych osób szkliwo zębów nie jest tak twarde ani tak grube, jak być powinno. Ich DNA po prostu nie obdarzyło ich odpowiednią warstwą ochronną dla zębów. W związku z tym, są oni bardziej narażeni na powstawanie ubytków.

SKŁAD ŚLINY

Twoja ślina jest jednym z najlepszych mechanizmów obronnych jamy ustnej przed próchnicą. Wypłukuje ona bakterie i cząsteczki jedzenia, pomagając utrzymać jamę ustną w czystości. Zawiera również minerały, które wzmacniają szkliwo zębów i pomagają mu wytrzymać trudy codziennego jedzenia i picia. Jednak z powodu uwarunkowań genetycznych, u niektórych osób ślina jest mniej skuteczna w ochronie zębów niż powinna.

BAKTERIE W JAMIE USTNEJ

W całym organizmie, w tym w jamie ustnej, żyją różne społeczności bakterii. Niektóre rodzaje bakterii są nieszkodliwe (a nawet pomocne), podczas gdy inne przyczyniają się do próchnicy zębów. Genetycznie zakodowana reakcja Twojego organizmu na bakterie w jamie ustnej odgrywa rolę w określaniu Twojej podatności na próchnicę zębów.

Czy Twoje DNA sprawiło, że jesteś podatny na próchnicę zębów? Unikanie słodyczy, przestrzeganie rutyny higieny jamy ustnej i regularne wizyty u dentysty mogą w znacznym stopniu pomóc Ci zachować zdrowe zęby pomimo Twoich genów. Jeśli i kiedy rozwinie się próchnica, wypełnienie, korona lub leczenie kanałowe może być tym, czego potrzebujesz, aby uratować uszkodzony ząb i pomóc Ci zachować funkcjonalny, zdrowy uśmiech.