Prawdopodobnie nie raz słyszałeś od swojego dentysty, by ograniczyć spożywanie słodyczy. To dobra rada nie tylko dla zachowania zdrowych zębów, ale i całego organizmu.
Jako węglowodan, makroskładnik odżywczy, który pomaga dostarczać energię do komórek organizmu, cukier występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w owocach i nabiale. Jednak forma, której najbardziej się obawiamy, to cukier rafinowany dodawany do słodyczy, ciastek i innych przetworzonych produktów spożywczych.
Wierzcie lub nie, ale trzy na cztery z 600 000 produktów spożywczych na półkach supermarketów zawierają cukier rafinowany, często ukrywający się pod nazwami takimi jak "syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy" lub "odparowany syrop trzcinowy". Tak zwana zdrowa żywność z etykietami takimi jak "niskotłuszczowa" lub "dietetyczna" zawiera dodatek cukru i chemikaliów, które zastępują smak tłuszczu, który został usunięty.
Jednak prawdopodobnie największym źródłem cukru w przeciętnej amerykańskiej diecie są napoje gazowane, energetyczne i sportowe. Wraz z dodaną ilością cukru w przetworzonej żywności, rosnące spożycie słodzonych napojów popchnęło przeciętnego Amerykanina do spożycia prawie 20 łyżeczek cukru dziennie - ponad trzy razy więcej niż wynosi zalecane dzienne spożycie.
Wraz z rosnącym spożyciem cukru wzrosła liczba przypadków cukrzycy typu 2, chorób serca i innych chorób ogólnoustrojowych. I tak, próchnica zębów, której można zapobiec, nadal stanowi problem, zwłaszcza u dzieci, a cukier jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do występowania ubytków.
Co więc możesz zrobić, aby utrzymać dzienne spożycie cukru w zdrowych granicach?
Zdrowa dieta z dużo mniejszą ilością cukru i regularne ćwiczenia pomogą Ci zachować zdrowie. A dzięki mniejszemu ryzyku wystąpienia próchnicy, Twoje zęby również odniosą korzyści.