Rząd ogłosił niedawno, że od kwietnia 2018 r. napoje słodzone będą opodatkowane według wyższych stawek 18p i 24p za litr. Mamy nadzieję, że zwiększony podatek będzie miał dwa efekty: po pierwsze, zachęci producentów napojów do zmniejszenia ilości cukru w swoich produktach, a po drugie, zmniejszy ogólne spożycie napojów słodzonych.
Tutaj w The Dental Surgery, chcielibyśmy zachęcić Cię, abyś nie czekał do przyszłego roku, aby zacząć ograniczać spożycie cukru. W rzeczywistości, chcielibyśmy pomóc Ci być bardziej świadomi ukrytych cukrów w całej diecie, nie tylko w napojach, i znaleźć zdrowe alternatywy.
Prawdopodobnie wiesz już, które produkty spożywcze i napoje są najgorszymi przestępcami. Prawdziwym problemem jest cukier ukryty w miejscach, w których nie pomyślałbyś, żeby go szukać. W rzeczywistości, czy wiesz, że przeciętna marka sosu pomidorowego składa się z około 25% cukru? Oto kilka innych powszechnych winowajców, na których warto zwrócić uwagę (wraz ze zdrowszymi alternatywami):
- Owocowe smoothie i soki - tych naprawdę należy unikać, ponieważ o wiele zdrowiej jest jeść całe owoce i czerpać korzyści z błonnika, niż po prostu pić ich przesłodzony sok. Jeśli jednak od czasu do czasu masz ochotę na sok owocowy, upewnij się, że jest on w 100% naturalny i bez żadnych dodatków.
- Sosy i przyprawy - podobnie jak w przypadku sosu pomidorowego, uważaj również na brązowy sos, ogórki kiszone, śmietanę do sałatek, sosy sałatkowe, majonez i sos BBQ. Wiele z nich, takich jak majonez czy klasyczny winegret, można łatwo zrobić samemu, nie dodając do nich w ogóle cukru.
- Jogurty - niektóre zwykłe jogurty, ale szczególnie wersje smakowe i niskotłuszczowe mają cukier dodany dla smaku lub jako konserwant. Szukaj jogurtów naturalnych (zwykłych) bez dodatku cukru i samemu mieszaj owoce.
- Przetworzone/peklowane mięsa - szczególnie szynka, ale także większość innych paczkowanych przetworzonych mięs jest peklowana z pewną ilością cukru dodawanego dla smaku i jako środek konserwujący. Zamiast tego upiecz samemu kawałek mięsa, a następnie pokrój go w plastry i użyj do kanapek.
- Chleb - większość paczkowanego chleba ma dodatek cukru, aby przedłużyć jego przydatność do spożycia w sklepach. Jeśli to możliwe, wybieraj świeżo upieczony chleb, kupując tylko tyle, ile będziesz potrzebować, zanim się zepsuje.
- Sos do makaronu i pizzy - być może nie myślisz o cukrze, kiedy delektujesz się spagbolą, ale zrobienie własnego sosu jest proste - wystarczy ugotować pomidory lub użyć tych z puszki i dodać warzywa oraz przyprawy do smaku.
Pamiętaj, że cukier dodany zawsze można znaleźć, czytając listę składników i szukając pewnych charakterystycznych słów. Oprócz oczywistych "syropów", uważaj na wszystko, co kończy się na -ose (takie jak dekstroza, fruktoza, laktoza i maltoza), a także patrz szczególnie uważnie na wszelkie produkty, które twierdzą, że są niskotłuszczowe, ponieważ cukier jest bardzo często używany do zastąpienia tłuszczu dla smaku.
I nie martw się. Nikt nie każe Ci całkowicie zrezygnować ze słodyczy, ale każda ich niewielka ilość będzie miała korzystny wpływ na Twój ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na Twoje zęby. W rzeczywistości istnieją nawet pokarmy i napoje, które są dobre dla Twoich zębów, takie jak:
- Ser - zakończenie posiłku kęsem lub dwoma sera pomoże zneutralizować kwasy, które mogą uszkodzić szkliwo Twoich zębów.
- Zwykły jogurt - jak wspomniano powyżej, unikaj wszelkich produktów z dodatkiem cukru, ale zwykły jogurt jest doskonałym źródłem wapnia, który pomaga wzmocnić zęby.
- Mleko - podobnie jak jogurt, jest bogate w wapń, ale unikaj go przed snem, ponieważ zawiera naturalne cukry (laktozę).
- Herbata - czy wiesz, że herbata zawiera fluor, który pomaga wzmocnić szkliwo zębów? Pij ją z mlekiem, tylko nie dodawaj cukru!
Wreszcie, jeśli pakujesz lunch dla maluchów, możesz mieć pokusę, by przemycić ciasteczka lub słodycze. Oto kilka lepszych pomysłów: