Alergie

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia alergia jest umieszczana na trzecim miejscu na liście najczęściej występujących schorzeń.

W państwach wysoko rozwiniętych chorzy na alergie stanowią około 30% społeczeństwa. Natomiast w 2020 roku przewiduje się, że będzie więcej osób chorych z powodu alergii niż wolnych od niej. Czynniki alergiczne to pyłki roślin, które maja charakter okresowy. W lutym, marcu zakwita leszczyna, wierzba, olcha. W końcu marca, kwietnia i na początku maja: topola, brzoza, dąb , klon. Pyłki drzew wyzwalają katar alergiczny, kichanie, łzawienie oczu, mogą pogarszać stan atopowego zapalenia skóry. Na przełomie kwietnia i maja dają o sobie znać pyłki traw, których maksimum nasilenia reakcji alergicznych przypada na maj, czerwiec, lipiec. Od maja do końca września kwietną chwasty (bylica, pokrzywa, babka, komosa). Olbrzymi wpływ na stężenie pyłków ma pogoda, kiedy jest sucho i wietrznie, nie pada deszcz, pyłków jest więcej. Przez cały rok narażeni jesteśmy na grzyby, które rozwijają się w starych drewnianych, wilgotnych domach.

Często są obecne pod tapetami, za meblami, w łazienkach i piwnicach. Grzyby mogą się rozmnażać w resztkach pożywienia, chlebie, owocach, przetworach warzywnych i owocowych. Alergia wywoływana są również przez sierść psa, kota, chomika czy królika. Niedocenianym alergenem jest mleko krowie, białko jajka kurzego, pszenica, cukier, gluten i drożdże. substancje te w sposób ciągły atakują nasz układ imulogiczny, nieustannie tracimy wtedy siły. W organiźmie człowieka znajduje się pewien rodzaj grzyba Candida albicans, który potrzebny jest do prawidłowego trawienia. Podczas stosowania antybiotyków, leków antykoncepcyjnych, sterydów, drożdżak rozwija się w sposób niekontrolowany. Dochodzi wtedy do dysbiosy przewodu pokarmowego (mogą występować bóle brzucha, zaburzenia w oddawaniu stolca, wzdęcia, zaburzenia odporności, syndrom chronicznego zmęczenia).

W leczeniu dysbiosy ma znaczenie odpowiednia dieta, stosowanie probiotyków, leków homeopatycznych oraz ziół. Wszelkie odstępstwa od zdrowego trawienia pobudzają fermentacje i prowadza do zmian mikroflory w jelicie. Może to być przyczyną miejscowego zapalenia które utrudnia wchłanianie niezbędnych składników odżywczych i umożliwia przedostawanie się toksyn do krwiobiegu. Nieprawidłowe trawienie jest główna przyczyna odkładania się toksyn w organiźmie. nie bez znaczenia jest obciążenie organizmu metalami ciężkimi, zwłaszcza rtęcią, kadmem, ołowiem. Obecność ich powoduje niedobór antygonistów (żelaza miedzi, selenu, cynku). Obciążenie systemowe: geopatia, elektrosmok mogą powodować agresje u dzieci, zaburzenia snu, nocne moczenia oraz nadpobudliwość. Kolejnym czynnikiem, który obciąża organizm są toksyny środowiskowe. Występują one nie tylko w powietrzu, ale również w glebie i pożywieniu Najbardziej szkodliwymi są azotany i aztotyny, dioksyny, furany.

Najczęstsze objawy obciążenia tymi substancjami wywołują nadreaktywność układu nerwowego, zaburzenia hormonalne, zaburzenia czucia, apetytu, porażenia, uszkodzenia wątroby oraz szpiku kostnego.

Dziś istnieje wiele metod leczenia alergii. Jednak najważniejsza powinna być profilaktyka, w tym przypadku specjalna dieta, z której wykluczane są produkty szczególnie szkodliwe. Ma to na celu zapobieganie powstawniu uczuleń. W ten sposób leczymy skutki, a nie jedynie objawy. Z myślą o alergikach, ludziach z nadwaga, nadciśnieniem, miazdżycą naczyń , chorobą zwyrodnieniową stawów oraz tych którzy chcą zdrowo spędzić czas organizujemy wczasy zdrowotne z odtruwaniem i odczulaniem organizmu.